IIF’nin Küresel Borç Monitörü raporu, özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki borç artışlarına odaklanıyor. Küresel borç, geçen yıla göre artış göstererek 307,4 trilyon dolar seviyesine ulaştı.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayımlanan Küresel Borç Monitörü raporu, küresel borç seviyesinin bu yılın üçüncü çeyreğinde 307,4 trilyon dolara ulaştığını ortaya koydu. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 18 trilyon dolarlık bir artışı temsil ediyor.
Raporda, borç artışındaki en etkili ülkeler olarak ABD, Japonya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomilerle birlikte Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkeler öne çıktı. Bu artış, özellikle kamu sektöründe daha belirgin bir şekilde gözlendi. Pandemi öncesine göre mali bütçe açıklarının yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği belirtiliyor.
Rapor ayrıca, gelişmiş ekonomilerin toplam borcunun 206 trilyon dolara, gelişmekte olan ekonomilerin toplam borcunun ise 101,3 trilyon dolara ulaştığını vurguluyor. Küresel borcun ülkelerin toplam Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranı ise yüzde 333 olarak kaydedildi.
Türkiye özelinde ise, hanehalkına ait borçların GSYH’ye oranı yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükselirken, finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 60,1’den yüzde 53’e, kamuya ait borçlar yüzde 37,1’den yüzde 33,8’e ve finansal şirketlere ait borçlar yüzde 22,1’den yüzde 17,8’e geriledi. Bu durum, Türkiye ekonomisindeki borç dinamiklerinin değişimini gösteriyor.
Yorumlar kapalı.