USD34,95
%0.16
EURO36,72
%0.28
JPY0,227900
%-0.0065
RUB0,334600
%0.63
GBP44,12
%-0.32
EURO/USD1,05
%0.28
BIST10.125,46
%0.66
GR. ALTIN2.975,10
%-1.04
BTC101.591,61
%0.17
  1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. ARFEM ALÜMİNYUM FABRİKASI AÇILIŞI

ARFEM ALÜMİNYUM FABRİKASI AÇILIŞI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sanayi üretim endeksinin pandemi öncesi döneme göre; Almanya’da yüzde 13, İtalya’da yüzde 6,7, Fransa’da yüzde 3,9 geride olduğunu hatırlatarak, “Aynı dönemde Türkiye’de ise yüzde 19,5 daha yukarıda. İmalat sanayimizin öncülüğünde ihracatımız yeni rekorlara imza atmaya devam ediyor. Türkiye bugün, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Bu gurur tablosunda aslan payı elbette Türk sanayisinindir.” dedi.

Bakan Kacır, Diyarbakır’da “ARFEM Alüminyum Fabrikası Açılış Töreni”ne katıldı. Kacır, Diyarbakır’ın büyüme ve kalkınma yolculuğunda önemli bir basamak olarak görülen 30 milyon dolar yatırım tutarındaki üretim tesisinin şehre ve bölgeye hayırlı olmasını diledi. Yatırımın hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Kacır konuşmasında şunları söyledi:

MÜREFFEH TÜRKİYE: Yatırım, istihdam, üretim, icat ve ihracat rotasında kalkınma yolculuğumuza güçlü şekilde devam ediyoruz. Dayatmalara boyun eğmeden, günlük siyasetin geçici tartışmalarına aldırmadan, ülkemizi siyasi ve ekonomik prangalardan kurtararak “tam bağımsız ve müreffeh Türkiye” hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bilinmelidir ki, Türkiye eski Türkiye değildir. Artık Türkiye; başına vurup elindeki ekmeğinin alınmaya çalışıldığı eski Türkiye değil.

DÜNYADA SÖZ SAHİBİ: Bugün; kendi ekonomik kalkınma modelini, program ve stratejilerini kendi tayin eden bir Türkiye var. Demokrasi ve kalkınma atılımlarını kendi iradesiyle hayata geçiren, bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir Türkiye var. 22 yılda asırlık eser ve hizmetlerle eskinin kayıplarını telafi eden; sağlam altyapısıyla, özgüven inşasıyla kararlarını kendi iradesiyle veren, atılımlarını kendi gücüyle yapan bir Türkiye var. Sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle küresel üretim ve teknoloji geliştirme üssü haline gelmiş; pandemi sonrasında küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği tabloyu fırsata dönüştüren bir Türkiye var.

GURUR TABLOSU: Sanayi üretim endeksi pandemi öncesi döneme göre; Almanya’da yüzde 13 geride, İtalya’da yüzde 6,7geride, Fransa’da yüzde 3,9 geride. Aynı dönemde Türkiye’de ise yüzde 19,5 daha yukarıda. İmalat sanayimizin öncülüğünde ihracatımız yeni rekorlara imza atmaya devam ediyor. Türkiye bugün, Çin’den Orta Avrupa’ya kadar uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi şekilde en fazla ülkeye ihraç edebilen ülkedir. Bu gurur tablosunda aslan payı elbette Türk sanayinindir.

DOĞUNUN İNCİSİ: Millî Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda elde ettiğimiz kazanımları daha ileriye taşıma mücadelesini sürdürürken kalkınma yolculuğunda hiçbir şehrimizi geride bırakmıyoruz. Doğunun incisi Diyarbakır’ı sayısız eser ve hizmetlerle buluşturuyoruz. “Halka hizmet Hakk’a hizmettir” anlayışıyla; yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla, KOBİ’lerimize sağladığımız imkânlarla ve bölgesel kalkınma projelerimizle Diyarbakır’ı “Türkiye Yüzyılı”nın örnek şehri haline getiriyoruz. 

136 BİN İSTİHDAM: Şehrimizde planlı sanayi altyapısının güçlenmesi için son 22 yılda Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB ve Karacadağ OSB’yi kurduk. OSB sayısını şimdilik 3’e çıkardık. OSB’lerimizde 28 binden fazla vatandaşımıza istihdamın önünü açtık. Son 22 yılda; şehrimizde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi hedeflenen 105,5 milyar lira yatırım için 2 bin 722 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 136 binden fazla istihdamın önünü açtık. 

CAN SUYU: Şehrimize yakışır şekilde katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını güçlendirmek için Diyarbakır’ımızda 1 teknopark ve 3 Ar-Ge merkezi kazandırdık. Diyarbakır’ın büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörlerinden KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. 22 yıl öncesine kadar parmakla sayılabilecek kadar KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden ancak yararlanabilmişken 22 yıl içinde 16 binden fazla KOBİ’yi destekledik.

KALKINMA DESTEKLERİ: Kalkınma Ajansımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eli ile şehrimizin potansiyelini harekete geçiriyoruz. Karacadağ Kalkınma Ajansımız Diyarbakır’daki 641 projeye 1,4 milyar lira destek oldu. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle de; son 10 yılda 152 kalkınma projesine 702 milyon lira destekte bulunduk.

BÖLGESEL MERKEZ: Yakın dönemde kamuoyuyla detaylarını paylaşacağımız 2024-2028  Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejimizde Diyarbakır’ı ülkemizdeki 7 bölgesel merkezden biri ilan edeceğiz. Diyarbakır’da başta gıda, giyim eşyaları ve mobilya sektörlerinde sektörel odaklanma yaklaşımıyla yeni projelerin yükselmesini, katma değer artışını, ölçek büyütmeyi ve markalaşmayı destekleyeceğiz. Tarımsal faaliyetlerin gençler için cazip hale getirilmesini sağlayacak; turizm değerlerinin yerel ekonomik gelişmeye katkısını yükseltecek, lojistik altyapıyı güçlendirecek projelerle şehrimizin kentsel hizmetlerde bölgesel merkez rolünü güçlendireceğiz.

SANAYİ YATIRIMLARI: Yeni teşvik modelimizin önemli bir sütunu konumunda olacak yakın dönemde kamuoyuyla paylaşacağımız “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı”yla şehrimizi daha nitelikli sanayi yatırımlarıyla buluşturacağız. Bugün ARFEM Alüminyumun toplam 30 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği ve aylık 6 bin ton alüminyum billet üretim kapasitesine sahip tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Toplam 700’e yakın vatandaşımıza ekmek kapısı, aş kapısı, istihdam kapısı olan bu tesislerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

İHRACAT KABİLİYETİ: Önümüzdeki dönemde Diyarbakır’ımızın kalkınma yolculuğuna ivme kazandıracak yatırımların önünü daha da açacağız. Üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Tüm çabamız ve gayretimiz; Diyarbakır’ın sanayine daha fazla güç katmak, rekabetçiliğini artırmak, ihracat kabiliyetini geliştirmek için…

Yorumlar kapalı.