Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte emekli aylıklarına yönelik düzenlemeler de gündeme geldi. Emekliler, maaşlarına yapılacak zamları beklerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük emekli maaşıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, Ocak ayında gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında en düşük emekli aylığı için bir çalışma yapılabileceğini belirtti.
“En düşük emekli maaşında artış için düzenleme olabilir”
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, en düşük emekli maaşıyla ilgili çalışmalara yeşil ışık yaktı. Işıkhan, “Ocak ayında yapılacak EKK toplantısında en düşük emekli maaşının artırılması noktasında bir çalışma yapılabilir” dedi.
Emekli maaş artışları nasıl belirleniyor?
Bakan Işıkhan, emekli maaşlarına yapılan zamların yasal düzenlemeler doğrultusunda belirlendiğini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zamlar ocak ve temmuz aylarında 6 aylık TÜFE oranına göre yapılmaktadır. Memur emeklilerinde ise enflasyon farkı ile toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda zam oranları belirlenmektedir.”
En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira
Temmuz ayında 10 bin lira olan en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltildiğini hatırlatan Işıkhan, kısa süreli prim ödeyen ve düşük aylık alan emeklilere yapılan ek ödemeler hakkında bilgi verdi:
“Kök aylığı düşük olan emeklilerimizin maaşını 12 bin 500 liraya tamamlıyoruz. Aradaki fark ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.”
Ocak 2025’te yeni düzenleme gündemde
Bakan Işıkhan, 2025 Ocak ayında enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından en düşük emekli maaşının artırılmasına yönelik yeni bir çalışmanın başlatılabileceğini ifade etti.
“Cumhurbaşkanlığımızın koordinasyonunda yapılacak EKK toplantısında, en düşük emekli maaşının artırılmasıyla ilgili bir çalışma içerisine girebiliriz. Emeklilerimiz için en iyi düzenlemeleri hayata geçirmek için çalışmalarımız devam edecek.”
Yorumlar kapalı.