Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye ile ticaretin yeni şartlara göre düzenlenmesinin ve yatırımların artırılmasının 2025 yılındaki öncelikleri arasında olduğunu söyledi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, “Suriye ile 2007’de imzalanan ancak yarım kalan serbest ticaret anlaşmasını yeni yönetimle ele alacağız. Hukuken devam eden ancak fiilen durdurulmuş bu anlaşmayı tekrar işler hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Gümrüklerin geliştirilmesi ve serbest ticaret anlaşmaları
Gümrük altyapısını yenileme çalışmaları hakkında bilgi veren Bolat, Ceylanpınar Gümrük Müdürlüğü’nün yenilendiğini, Akçakale Gümrük Müdürlüğü’nün genişletme çalışmalarının ise hızlandırıldığını belirtti.
Bakan Bolat, dış ticarette ihracat artışını sürdürmenin yanı sıra sanayiye zarar veren uluslararası kurallara aykırı uygulamaların önüne geçilmesinin de öncelikler arasında olduğunu ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin bazı sorunlarının çözümü için müzakerelere devam edeceklerini söyledi. İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasının hizmet sektörlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi ve Körfez İşbirliği Konseyi ile yeni serbest ticaret anlaşmaları müzakerelerinin hızlanacağını aktardı.
Fiyat denetimleri artırıldı
Bakan Bolat, asgari ücretin açıklanmasının ardından ürün fiyatlarında fahiş artış yapanlara karşı sıkı denetimlerin başlatıldığını vurguladı. “Emek maliyetlerindeki artışın, tüm maliyetlerin artışı gibi gösterilerek fahiş fiyat artışı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Bu kapsamda, ülke genelinde 4 bin 378 markette yaklaşık 400 bin ürünün denetlendiğini ve 10 milyon lira ceza kesildiğini belirten Bolat, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na 2 bin 668 marketin sevk edildiğini ve bu marketlere daha ağır cezaların uygulanacağını söyledi. Fahiş fiyat artışlarında 1 milyon 440 bin liraya, stokçulukta ise 17 milyon liraya kadar para cezası verileceğini kaydetti.
Yeşil dönüşüm ve uluslararası ilişkiler
AB’nin yeşil dönüşüm politikalarına uyum çalışmalarına hız verileceğini belirten Bolat, 2026’da yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Vergisi’ne hazırlanmak için sektörlerle iş birliği içinde olduklarını söyledi. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı, Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerin güçlendirilmesi, Afrika ülkeleriyle ticaretin artırılması ve Güney Amerika’dan Asya’ya kadar ihracatı artırmaya yönelik stratejilerin devam edeceğini ifade etti.
İstikrar ve ekonomik başarılar
Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin çalkantılı bir dönemi geride bıraktığını belirterek, dış ticaret açığının ve cari işlemler açığının büyük ölçüde azaldığını, döviz rezervlerinin ise güçlenmeye devam ettiğini ifade etti. Bu durumun ekonomi aktörlerine güven verdiğini ve öngörülebilirliği artırdığını söyledi.
Tüketici hakları ve piyasa düzenlemeleri konusundaki çalışmalara da değinen Bolat, “50’ye yakın sektörel düzenleme yaptık. Fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı verilen cezalar artırıldı ve denetimler kararlılıkla sürecek” dedi. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 44-45 seviyelerinde kapatılacağını, 2025 sonunda ise yüzde 20’li seviyelere ineceğini öngördüklerini belirtti.
Yorumlar kapalı.