Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi’nde düzenlenen “2024 Yılı Kaçakçılık Verileri Değerlendirme Toplantısı”nda yıl boyunca gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bolat, gümrüklerde bu yıl ele geçirilen kaçak eşya miktarının geçen yıla göre yüzde 139 artarak 55 milyar 178 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı.
Kaçakçılıkla mücadelede önemli başarılar
Bakan Bolat, gümrüklü sahalarda eşya, taşıt ve yolcu hareketlerini kontrol ederek ülke menfaatlerini korumaya devam ettiklerini belirtti. Yakalama olay sayısının geçen yıl 5 bin 775 olduğunu, bu yıl ise yüzde 26 artarak 7 bin 300’e çıktığını ifade etti.
Uyuşturucu madde yakalamalarında rekor artış
2024 yılında 24,3 ton uyuşturucu madde ele geçirildiğini belirten Bolat, “Geçen yıl 726 olayda 5 milyar 474 milyon liralık uyuşturucu yakalarken bu yıl olay sayısında yüzde 88, miktarda yüzde 103 ve değer bazında yüzde 456 artışla 30 milyar 450 milyon TL değerinde uyuşturucu ele geçirdik” dedi. Bolat, Gürbulak Gümrük Kapısı’nda tek seferde 4,5 ton metamfetamin, Habur Gümrük Kapısı’nda 850 kilogram eroin ve İstanbul Havalimanı’nda 2,3 ton esrar yakalandığını hatırlattı.
Araç, akaryakıt ve altın kaçakçılığına darbe
Bakan Bolat, 2024 yılında 2 bin 26 kaçak araca el konulduğunu ve bu araçların toplam değerinin 2 milyar 781 milyon TL olduğunu açıkladı. Ayrıca, 3 bin 29 ton kaçak akaryakıtın tanker ve gemilerle taşınmaya çalışılırken ele geçirildiğini belirtti. Kaçak altın yakalamalarında da önemli artış yaşandığını ifade eden Bolat, bu yıl 1,3 ton kaçak altın ele geçirildiğini ve bunların toplam değerinin 3 milyar TL’yi aştığını söyledi.
Elektronik sigara, tütün ve gıda ürünlerinde yakalamalar
Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde 4,5 milyon TL değerinde ve 5 milyon 952 bini aşkın elektronik sigara cihazı ve aksamının ele geçirildiğini belirten Bolat, 917 milyon TL değerinde kaçak tütünün yakalandığını ifade etti. Gıda ürünlerinde ise yüzde 875 oranında artışla toplam değeri 1,5 milyar TL olan 50 bin ton kaçak ürün ele geçirildi.
Tarihi eser ve kültürel varlık kaçakçılığı
Bolat, tarihi eserler ve kültürel varlık kaçakçılığında olay sayısının yüzde 116, miktarın yüzde 481 ve değerin yüzde 322 artış gösterdiğini; toplamda 5,6 milyon TL değerinde kaçak eserin ele geçirildiğini belirtti.
Kaçakçılıkla mücadelede dijital teknolojilerin önemi
Kaçakçılıkla mücadelede modern yöntemlerin kullanılmasının önemine dikkat çeken Bolat, yapay zeka destekli veri analizlerinin etkin şekilde kullanıldığını ve kamera-güvenlik sistemleri ile anlık takiplerin yapıldığını vurguladı. “Ülkemizin iç piyasa dengesini koruyarak dürüst ticaret erbaplarının haklarını savunuyoruz. Halk sağlığına, ülke güvenliğine ve kamu menfaatlerine zarar verecek her türlü kaçakçılığı önlemek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Ticaret Bakanı, gençleri uyuşturucu ve yasa dışı ürünlerden korumaya, vatandaşların haklarını savunmaya ve kamunun vergi kayıplarını önlemeye yönelik çalışmaların aralıksız devam edeceğini ifade etti.